how to make cauliflower peas kurma
How can you make cauliflower peas kurma Tasty and Simple Delicious at home and step by step process full guide so let's start
recipe ingredients
Cauliflower -1 medium-sized (Cut into small florets)
Green Peas - 1 cup(fresh)Onions - 1
Tomatoes - 2
Mustard seeds - 1/4 tbsp
Hing - a pinch
Ginger-Garlic paste - 1 tbsp
Garam Masala powder - 1tbsp
Turmeric Powder - 1/2 tbsp
Red Chilli Powder - 1/2 tbsp
Coriander powder - 1tbsp
Curry leaves- few
Curd - 2 tbsp
Gram Flour - 1/4 Cup
Coriander leaves - few
Salt to taste
Oil - 1tbsp
Method:
Wash and clean the cauliflower florets in hot water with a pinch of turmeric powder for about 10 mins. Drain the water and keep aside.In a bowl, mix gram flour, curd, and a little water and make a paste and keep aside.
Heat oil in a pan, add mustard seeds(sarso),hing & curry leaves. After the splash add chopped onion and mix it until they become translucent.
Add ginger-garlic paste and bake for a few minutes.
Add tomatoes and fry until soft.
Now add the peas and chopped cauliflower and fry it.
Cook the vegetables for 15 mins & add the curd gram flour mix to the gravy and mix well in a low flame.
Now add sufficient water to this mixture and bring it to boil for few mins.
Garnish with coriander leaves and serve hot with chapatti and rice
Ready your cauliflower peas kurma
आप फूलगोभी मटर कुर्मा टेस्टी और सिंपल स्वादिष्ट कैसे बना सकते हैं
सामग्री
फूलगोभी -1 मध्यम आकार (छोटे फूलों में काटें)
हरी मटर - 1 कप (ताज़ा)
प्याज - 1
टमाटर - २
सरसों के बीज - 1/4 बड़ा चम्मच
हिंग - एक चुटकी
अदरक-लहसुन का पेस्ट - 1 बड़ा चम्मच
गरम मसाला पाउडर - 1 बड़ा चम्मच
हल्दी पाउडर - 1/2 बड़ा चम्मच
लाल मिर्च पाउडर - 1/2 बड़ा चम्मच
धनिया पाउडर - 1 बड़ा चम्मच
करी पत्ते- कुछ
दही - 2 बड़े चम्मच
ग्राम आटा - 1/4 कप
धनिया पत्ती - कुछ
नमक स्वादअनुसार
तेल - 1 टन
तरीका:
लगभग 10 मिनट के लिए हल्दी पाउडर की एक चुटकी के साथ गर्म पानी में फूलगोभी के फूलों को धोएं और साफ करें। पानी को छान लें और एक तरफ रख दें।
एक कटोरी में, बेसन, दही और थोड़ा सा पानी मिलाकर पेस्ट बना लें और एक तरफ रख दें।
एक कड़ाही में तेल गरम करें, उसमें राई (सरसो), हिंग और करी पत्ते डालें। छींटे के बाद कटा हुआ प्याज डालें और इसे तब तक मिलाएं जब तक कि वे पारभासी न हो जाएं।
अदरक-लहसुन का पेस्ट डालें और कुछ मिनटों के लिए बेक करें।
टमाटर डालें और नरम होने तक भूनें।
अब मटर और कटी हुई फूलगोभी डालकर भूनें।
लाल मिर्च पाउडर, गरम मसाला पाउडर, हल्दी पाउडर, धनिया पाउडर और 1 कप पानी डालें और इसे अच्छी तरह मिलाएँ।
सब्जियों को 15 मिनट तक पकाएं और ग्रेवी में दही बेसन मिलाएं और धीमी आंच में अच्छी तरह मिलाएं।
अब इस मिश्रण में पर्याप्त मात्रा में पानी डालें और इसे कुछ मिनट के लिए उबालें।
धनिया पत्ती से गार्निश करें और चपाती और चावल के साथ गर्मागर्म सर्व करें
तैयार है आपकी फूलगोभी मटर की कुरमा
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