Sunday, June 21, 2020

Best dry fruit chikki recipe - (ड्राई-फ्रूट गुड़ चिक्की विधि)

I will guide you on how to make best Dry Fruit Chikki at home step by step  for beginners so let's start 


Dry Fruit Chikki


DRY FRUIT CHIKKI (INGREDIENTS):

  • ALMONDS - 1/4 CUP
  • PISTACHIOS - 1/4 CUP
  • CASHEW NUTS - 1/4 CUP
  • WALNUTS - 1/4 CUP
  • FENNEL SEEDS - 1/2 TBSP
  • CELERY SEEDS - 1/4 TBSP
  • GINGER POWDER - 1/4 TSP
  • GHEE -1/2 TSP
  • JAGGERY - 3/4 CUP OR AS PER TASTE

DRY FRUIT CHIKKI (METHOD):

ADD GHEE AND JAGGERY INTO A THICK-BOTTOMED PAN ON MEDIUM FLAME.
COOK TILL IT FORMS A THICK SYRUP AND TURNS LIGHT BROWN IN COLOUR.
TO CHECK THE JAGGERY.
REMOVE FROM THE FLAME ADD NUTS TO MIX IT WELL AND IMMEDIATELY TRANSFER TO THE GREASED PLATE.
MAKE MARKS WITH A KNIFE WHILE SLIGHTLY WARM.
WHEN COOL, CUT INTO MARKED PIECES.
DRY FRUIT CHIKKI IS READY TO EAT!

DRY FRUIT CHIKKI (SUGGESTIONS):

STORE IN AN AIR-TIGHT CONTAINER.
YOU CAN ADD AND ADJUST INGREDIENTS ACCORDING TO YOUR WISH.
USE BROWN OR WHITE SUGAR INSTEAD OF JAGGERY.
STIR CONTINUOUSLY OTHERWISE IT MAY BURN

Dry Fruit Chikki
how to check the jaggery

ड्राई-फ्रूट गुड़ चिक्की घर पर कैसे बनाये स्टेप बी स्टेप आइये सुरु  करते है 

ड्राई-फ्रूट गुड़ चिक्की की सामग्री:

बादाम - १/४ कप
पिस्ता - १/४ कप
काजू - १/४ कप
अखरोट - १/४ कप
सौंफ़ - १/२ बड़ा चम्मच
अजवाइन - १/४ बड़ा चम्मच
अदरक पाउडर - १/४ छोटा चम्मच
घी - १/२ छोटा चम्मच
गुड़ - ३/४ कप या स्वाद के अनुसार
ड्राई-फ्रूट गुड़ चिक्की

ड्राई-फ्रूट गुड़ चिक्की बनाने का तरीका:

घी और गुड़ को मध्यम आँच पर मोटे तले का पैन या कढ़ाई में डाल कर पकाये.
इस मिश्रण को तब तक पकाये जब तक ये गढा और हल्के भूरे रंग का ना हो जाये.
गुड़ की जांच के लिए
अब इस में बची सारी सामग्री मिलाये और गैस को बंद कर दे.
इस मिश्रण को तेल लगी थाली पर फैलयेंं.
जब मिश्रण थोड़ा गर्म हो तो चाकू की सहायता से इस के ऊपर निशाना बना लें.
ठंडा होने पर चाकू की सहायता से निशाना पर से कटें.
ड्राई-फ्रूट चिक्की खाने के लिए तैयार है!

ड्राई-फ्रूट गुड़ चिक्की के लिए सुझाव:

एयर टाइट कंटेनर में स्टोर करें.
आप अपनी इच्छा के अनुसार सामग्री की मात्रा को कम या ज्यादा करें.
गुड़ के बजाय भूरे या सफेद चीनी का उपयोग करें.
लगातार चलते हुए पकाये नहीं तो मिश्रण जला सकता है.

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